St-Maarten bezuinigt corruptiebestrijding weg

Het bestuur van Sint-Maarten is van plan om flink te korten op de Landsrecherche en het Openbaar Ministerie, die onderzoek doen naar omkoopschandalen in de hoogste kringen van het bestuur op het eiland. Dat schrijft De Telegraaf. Het budget van de Landsrecherche gaat met een kwart omlaag, het parket van de officier van justitie met ruim 40 procent.

Dat blijkt uit de ontwerpbegroting van Sint-Maarten over 2013. Waarnemers die De Telegraaf opvoert, zeggen dat de bezuinigingen de nekslag zijn voor het lokale justitiële apparaat. ‘Het is onmogelijk om binnen zo’n budget een uitbreiding van capaciteit te realiseren’, aldus een van de betrokkenen, die vermoedt dat de bezuinigingen opzettelijk worden doorgevoerd.

Volgens de bron heeft de Landsrecherche hard extra capaciteit nodig. Op dit moment duren de onderzoeken ‘extreem lang’ en bloeden ze vaak dood. Daarnaast worden onderzoeken stilgelegd, zoals een zaak over verkiezingsfraude, door de bezuinigingen op het Openbaar Ministerie.

‘Bezuinigingen zijn wraakactie’

‘Dit is een schoolvoorbeeld van afknijpen van diensten die voor minister van Justitie Roland Duncan wel eens gevaarlijk zouden kunnen zijn’, aldus de bron in De Telegraaf. ‘De budgetkortingen zijn mede een wraakactie voor de arrestatie wegens fraude van de voormalige minister van Financiën Hiro Shigemoto, niet toevallig schoonzoon van de huidige justitieminister.

Minister van Justitie Duncan ligt onder vuur omdat hij betrokken zou zijn bij een omkoopschandaal. Hij zou onder meer verbrijfsvergunningen voor prostituees hebben geregeld. Er zou sprake zijn van grootschalige fraude met Nederlandse paspoorten. Ook zou hij een vergunning voor een bordeel hebben geregeld tegen betaling.

Lees ook:

Minister St-Maarten onderhandelt gewapend