Staatsliedenbuurt: justitie raakt tekening kwijt

Justitie is een belangrijke tekening kwijtgeraakt in de zaak rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Benaouf A., het beoogde doelwit van de liquidatie, maakte bij zijn eerste verhoor een situatieschets van de actie, maar op de zitting van donderdag blijkt dat de tekening zoek is.

Er zijn later wel nieuwe tekeningen gemaakt, maar die lijken niet zo duidelijk als de tekening die nu kwijt is. Hoe die schets precies kwijt is geraakt, is niet duidelijk.

Bij de aanslag, in december 2012, kwamen de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven. De daders schoten met automatische wapens op de slachtoffers, en later ook op de politie die hen achtervolgde. Beoogd doelwit Benaouf A. zat bij de twee mannen die omkwamen in de Range Rover. Zelf is A. veroordeeld voor de liquidatie op Najib ‘BouhBouh’ B., in Antwerpen in oktober 2012.

Voor de aanslag staan Adil A. en Anouar B. terecht. In maart zal de zaak inhoudelijk worden behandeld. Donderdag was de laatste voorbereidende zitting. Daarop werd ook bekend dat Adil A. eerder mogelijk heeft geschoten op een vrouw. Volgens justitie heeft A. in november 2012 een vriendin ernstig verwond. Dat incident is toegevoegd aan de beschuldiging tegen A.

Een derde verdachte, Hamza B., werd eerder in Marokko veroordeeld tot 20 jaar cel.