Staatsliedenbuurt: twee keer levenslang geëist

In de zaak van de twee hoofdverdachten van de moorden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, op 29 december 2012, hebben de officieren van justitie levenslang geëist. Tegen de derde verdachte Stefan S. eisten ze vrijspraak.

Bewezen

De officieren Hans Oppe en Maaike van Kampen vinden dat bewezen kan worden dat Adil A. (27) en Anouar B. mededaders waren bij het doodschieten van Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi en ook van drie pogingen tot moord, op twee motoragenten van de politie en Benaouf A.. Er moeten nog een aantal andere daders bij betrokken zijn geweest maar die zijn vooralsnog niet vervolgd. Hamza B. wordt in Marokko vervolgd.

Schotresten

Het bewijs dat het OM aandraagt tegen A. is onder meer dat zijn telefoon contact had met een gsm-mast dichtbij de plaats waar de Audi, één van de twee betrokken auto’s, is achtergelaten. Er zat dna van A. op een zwarte jas met schotresten, op een bivakmuts en op handschoenen met schotresten. Die kleding is gevonden op een onderduikadres waar hij verbleef. Ook zat zijn dna op één van de vier wapens die in een sloot zijn gevonden, dichtbij de plaats waar de Audi stond. Zijn alibi, dat hij die avond daar vlakbij aan het wielknippen was, geloven de aanklagers niet. Ze vinden het verder bewezen dat A. op 6 november 2012 een vriendin door haar arm schoot in Beverwijk.

Hoofdsteun

Het OM denkt dat Anouar B. de bijrijder in de Audi was. Beoogd doelwit Benaouf A. zegt hem ook te hebben herkend als de man die met een automatisch wapen schoot vanuit de auto. Op de hoofdsteun van de bijrijdersstoel in de Audi zal een dna-spoor van B. Ook op een sportschoen met in ieder geval één glasdeeltje uit de Audi zat zijn dna. En ook is er compositietekening op basis van een belangrijke getuige die erg lijkt op B. volgens justitie.

Onrust

De strafmaat van levenslang vinden de aanklagers terecht omdat de zaak zoveel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt doordat burgers in een woonwijk in gevaar zijn gebracht. En ook de angst die de daders de motoragenten hebben bezorgd speelt een rol. Voor Stefan S. eisen de officieren van justitie vrijspraak omdat ze niet goed kunnen bewijzen hoe precies hij de schutters heeft geholpen. Ze vinden wel dat het vaststaat dat hij hand- en spandiensten heeft verricht.

Zie ook:

Undercoveractie in onderzoek Staatsliedenbuurt

Overvaller ontkent dubbele moord

Dna-spoor is minimaal maar: ‘een aanwijzing’

Contraexpertise dna-bewijs gunstig voor verdachte

Daders volgden Range Rover mogelijk al eerder

80 NFI-rapporten in Zaak-Staatsliedenbuurt