Staatssecretaris wil sleutelen aan levenslang

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaat bekijken of hij de uitvoering van de levenslange gevangenisstraf moet aanpassen. De straf is in Nederland daadwerkelijk levenslang, en dat wil de staatssecretaris ook zo houden. Wel wil hij de mogelijkheid tot verlof verbreden. Aanleiding is de zaak rond Loi Wah C., die in 1989 levenslang kreeg omdat hij een Chinees gezin in Rotterdam om het leven heeft gebracht.

C. heeft nu een bescheiden vorm van verlof gekregen van Dijkhoff. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat een levenslange gevangenisstraf alleen humaan is als er een klein beetje hoop op verbetering is. In Nederland wordt in uitzonderlijke gevallen gratie verleend.

Geen gratie zonder verlof

Maar volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming kunnen rechters niet goed over gratieverzoeken oordelen, omdat ze geen idee hebben hoe iemand zich in de samenleving zou gedragen. Daarom moet volgens de Raad een vorm verstaan van een vorm van verlof. De Raad was om die reden voor het verlof van C.

Dijkhoff heeft dat verzoek gehonoreerd, en gaat kijken of hij uitvoering van de straf moet aanpassen, wat ‘zou kunnen bijdragen aan de houdbaarheid ervan voor de rechter’. Hij wil daarvoor eerst met de betrokken partijen praten, waaronder het OM, de rechters, advocaten, de Hoge Raad en slachtofferorganisaties.

‘Dijkhoff ondermijn straf’

De PVV is fel tegen het voornemen van Dijkhoff. ‘Een viervoudig moordenaar met een levenslange gevangenisstraf die op verlof mag, het is werkelijk te bizar voor woorden’, aldus Kamerlid Lilian Helder. Volgens Helder ondermijnt het ministerie van Veiligheid en Justitie ‘het principe van de levenslange gevangenisstraf’.