‘Stagiair kopieerde uit Antwerps strafdossier’

Bij het Antwerpse parket is een aantal zeer gevoelige documenten uit een lopend gerechtelijk drugsdossier uitgelekt. Een tiener die stage liep bij de administratie van de Antwerpse onderzoeksrechters zou die hebben gekopieerd, aldus De Standaard.

Omvangrijk onderzoek

Twee jaar geleden zag deze M.B. (19) uit Antwerpen-Borgerhout een omvangrijk onderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden drugs met de namen van enkele zware criminelen. Dat onderzoek loopt nog steeds. Naar eigen zeggen herkende hij de naam van een kennis in de documenten en besloot hij daarom pv’s en uitgetypte telefoontaps te kopiëren.

Deze maand

De diefstal werd pas begin deze maand bij toeval ontdekt. Op 18 februari was M.B. namelijk tegen de lamp gelopen bij een drugscontrole op straat. Hij bleek kleine gebruikershoeveelheden cocaïne te dealen. De onderzoeksrechter zag geen reden om B. na het verhoor op zijn kabinet aan te houden maar de recherche deed wel een huiszoeking in de woning van zijn familie, in de Kortrijkstraat in Borgerhout. Daarbij werd zijn iPad in beslag genomen.

Turtels en Mixers

In maart bleek dat op die iPad documenten uit het strafdossier stonden. M.B. is gearresteerd en zat bijna een maand in voorlopige hechtenis. De politie denkt nu dat hij banden heeft met Hakim E.Y., leider van een bekende drugsfamilie, de Turtels. Die groep heeft samen met zakenpartners de Mixers een belangrijk deel van de detailhandel en tussenhandel op de cocaïnemarkt in Antwerpen en ver daarbuiten in handen, aldus De Standaard.

Volgens het gerecht was M.B. voor zijn stage op de griffie gescreend maar was geen verontrustende informatie ontdekt.