Stagiair licht gemeente Amsterdam op

Op verdenking van fraude bij de gemeente heeft de politie Amsterdam vijf mannen gearresteerd, waaronder een stagiair die er werkzaam was. De mannen van 20 tot 62 jaar worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Ze zouden tussen december en januari actief zijn geweest.

 

Werkwijze

In die periode zouden ze hebben geknoeid met een factuur aan een stadsdeel van €186.000,- van een afvalverwerkingsbedrijf. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte daar de originele factuur en gaf deze aan een tussenpersoon

Daarna ging de factuur naar een vervalser die het rekeningnummer vervalste. De nota kwam weer terug bij de stagiair en die legde de factuur dan weer op de stapel te betalen facturen.

De vervalser, de tussenpersoon, twee mensen die hun bankrekenging ter beschikking hadden gesteld en de stagiair zijn in deze zaak aangehouden.

Bank

Een bank die argwaan kreeg en bij de gemeente Amsterdam naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde heeft zo de zaak aan het licht gebracht. Een groot deel van het overgeschreven bedrag hebben de banken kunnen bevriezen. Toch is er voor het moment van ontdekking al €40.000,- opgenomen.

Eerdere factuurfraude

In de periode tussen 2010 en 2013 is de gemeente ook het doel geweest van eenzelfde factuurfraude. Er is toen geprobeerd voor een totaal bedrag van 1,4 miljoen euro de gemeente op te lichten. De daadwerkelijke geleden schade was destijds €400.000,-.