‘Stanley Hillis liet granaataanslag plegen’

De aanslag met een antitank-granaat in 2007 op de rechtbankbunker in Osdorp gebeurde in opdracht van Stanley Hillis. Dat verklaarde Willem Holleeder vandaag tijdens de 38e zittingsdag in zijn proces. Holleeder hoorde dit van degene die de raketwerper afschoot, maar wil zijn naam niet noemen.

De raketaanslag in 2007 gebeurde tijdens de eerste zittingsdag in het Kolbak-proces dat destijds werd gevoerd over afpersingen in de onderwereld. Holleeder werd daar uiteindelijk voor veroordeeld. De granaat explodeerde midden in de nacht tegen de gevel van het gerechtsgebouw. Meteen waren er speculaties dat Dino Soerel of Stanly Hillis erachter zouden zitten en dat de bedoeling was dat Holleeder zijn mond zou houden. Die bevestigt dat nu. Holleeder zei vandaag: ‘De bedoeling was dat ik niks zou verklaren over geld dat Stanley Hillis gestald had bij Willem Endstra’.

Stinkkerel

Het grootste deel van de dag werd besteed aan het verhoor van getuige Arien Kaale, een vriend van Cor van Hout. Kaale was in zijn gezelschap tijdens het laatste middagmaal in het Chinese restaurant in Amstelveen. Hij vertelde dat er al eerder een gerucht ging over een dreiging dat Cor van Hout geliquideerd zou worden. Kaale zei dat hij toen met ‘Bassie’, Loe Lap en Van Hout in het Chinese restaurant zat waar Van Hout ook zat op de dag van zijn dood. Lap waarschuwde Van Hout toen voor een aanslag, zegt Kaale. ‘Het had met Stanley Hillis te maken.’ Van Hout mocht Hillis niet. Hij noemde Hillis ‘een ouwe vieze stinkkerel’ aldus Kaale.

Bloedhekel

Van Hout zou ook een hekel hebben gehad aan Astrid Holleeder. ‘Cor zei altijd dat Astrid erger was dan Willem’, aldus Kaale. ‘Cor had een bloedhekel aan Astrid. Astrid is gemener dat Willem, zei Cor altijd. Let maar op, als ik dood ben zul je zien hoe ze écht is’, zou Cor hebben gezegd.

Mieremet

Kaale vertelt dat Cor van Hout in onmin leefde met John Mieremet. Die zou de eerste twee aanslagen op zijn leven hebben georganiseerd. Op zeker moment ontdekte Van Hout dat Mieremet achter hem reed in een auto, hem kennelijk achtervolgend. Van Hout trok Mieremet toen achter het stuur vandaan en ging uren met hem wandelen. Kaale: ‘Toen hij terugkwam was hij boos op zichzelf. Dat hij hem niet had doodgeschoten.’

Beledigd

De derde, fatale aanslag zou volgens Kaale uit de hoek van Hillis, Soerel en Holleeder zijn gekomen. Cor van Hout zou de heren tot op het bot beledigd hebben. Vooral Hillis was daar boos over. Met Holleeder dacht Kaale dat het wel goed zou komen. Die maakten altijd ruzie, dat was hun gebruikelijke manier van omgaan. Ook Soerel werd door Van Hout ‘flink beledigd’, zegt Kaale. “Hillis boos, Soerel boos’. Maar hoewel het met Holleeder wel los leek te lopen, was Hillis ‘serieus boos’. Daarin zou het motief liggen voor de liquidatie, die volgens Kaale is uitgevoerd door onder andere Jesse R., die daar ‘een half miljoen’ voor zou hebben gekregen.

La Serpe

Maandag gaat het Holleeder-proces verder met het verhoor van getuige Peter la Serpe, die in het Passageproces als kroongetuige optrad.