Start Marengo-proces uitgesteld door corona

De start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Marengo op 15 februari gaat niet door. Door de opkomst van de Britse variant van het virus ziet de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces uit te stellen. De zaak zou worden behandeld in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Hoofdverdachte Ridouan Taghi zou voor het eerst aanwezig zijn.


Bij de start van de inhoudelijke behandeling van het proces moeten heel veel mensen samenkomen in de beperkte ruimte van het beveiligde gerechtsgebouw. Het is op dit moment niet mogelijk om alle betrokkenen op een veilige en verantwoorde manier hun werk te kunnen doen, in en rond de extra beveiligde rechtbank De Bunker, vindt de rechtbank. Tegelijkertijd moet ook de kwaliteit van het strafproces worden gegarandeerd. De rechtbank komt tot de conclusie dat op dit moment niet aan al deze eisen kan worden voldaan en dat het laten doorgaan van de start van de inhoudelijke behandeling op 15 februari daarom niet verantwoord is.

Naast de zitting op 15 februari gaan ook de zittingsdagen op 19 en 23 februari niet door. De reeds geplande zittingsdagen voor maart en de maanden daarna blijven wel op de agenda staan.