Start rechtszaak Michael P. (LIVE)

Vandaag begint het proces tegen de 27-jarige Michael P. Hij wordt verdacht van de verkrachting en moord van Anne Faber (25) op 29 september 2017. Ook staat hij terecht voor de mishandeling van 5 medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Hieronder de tweets van verslaggevers uit de rechtbank. 

Behalve de zittingszaal zijn er nog 3 andere zalen ingericht. Een daarvan is bedoeld voor de nabestaanden van Anne. De pers is massaal aanwezig.

Strafeis

Vandaag gaat het om de feitenbehandeling en de inhoudelijke bespreking van het dossier. Morgen komen de nabestaanden aan het woord, spreekt de officier van justitie zijn strafeis uit en houden de advocaten van Michael P. hun pleidooi. Een van hen heeft al aangegeven er voor te pleiten tbs op te leggen. Bij eerdere pro forma-zittingen was P. niet aanwezig. De verwachting is dat hij er vandaag en morgen wel bij zal zijn.

Kliniek

Het stoffelijk overschot van Anne Faber werd na een zoektocht van 13 dagen gevonden in een bos bij Zeewolde, nadat ze was verdwenen tijdens een fietstocht. Kort voor de vondst van haar lichaam was Michael P. aangehouden. Hij verbleef in een kliniek in Den Dolder, in de buurt waar Anne verdween. P. had in 2010 2 tienermeisjes verkracht in Nijkerk. Hij kreeg daarvoor 11 jaar cel en geen tbs. P. zou later zeggen trots te zijn geweest op zijn daad.