Statistieken over de maffia zijn er niet

Veel details over de bloedige modus operandi van de verschillende takken van de Italiaanse georganiseerde misdaad in het boek Maffiaparadijs van Stan de Jong en Koen Voskuil. Ook over afpersingen en afrekeningen in Nederland.

Churchillaan

De auteurs halen veel feiten naar boven uit Nederlandse en Italiaanse politiedossiers. Met name de verhalen van pentiti (kroongetuigen) staan bol van bekentenissen van schaamteloze wreedheden. Zoals een liquidatie op de Amsterdamse Churchilllaan met details over te reinigen vloerbedekking en gipsen wanden. De zogeheten “mannen van eer” blijken vooral gewetenloze moordenaars die de criminele winsten in Nederland met weinig fantasie stuksloegen aan gokken, drugs en hoeren.

Haagse Trees

Ook zijn er nauwgezette beschrijvingen van wijdvertakte drugssmokkel door Italianen die in Nederland uitmondde en voortgezet werd. Zoals van een jarenlang gecontinueerd transport via een bloemenhandel in Aalsmeer. Verder is er te lezen hoe het dossier over Haagse Trees N. verweven is met door Italianen opgezette cocaïnelijnen. Nadat zij in Nederland eerst tot vier jaar cel werd veroordeeld en door het hof werd vrijgesproken is het nu wachten of Italië nog een zaak tegen Trees N. begint.

Kritiek

Nederland is heel aantrekkelijk voor Italiaanse en internationaal opererende netwerken die drugs verhandelen. De toenmalige KLPD gaf dat in een analyse van ten jaar geleden ook toe. In het boek staat hoe Italiaanse maffiabestrijders hierover kritiek leveren op de Nederlandse autoriteiten. Die zijn lang te weinig alert geweest. Het ontbrak ook aan diepgaande kennis over de maffianetwerken. En aan uitwisseling van gegevens met Italië werd weinig gedaan. Vorige week werd bekend dat hiervoor een nieuw politieteam permanent wordt vrijgemaakt.

Rotterdam

Het boek haalt het verhaal aan van een pentito van de Calabrische ’Ndrangheta, dat nog eens de prominente rol van Antwerpen en Rotterdam als invoerhaven van cocaïne onderstreept en hoe de Italianen daar permanent in de slag zijn. Net als overigens in Amsterdam, dat wordt gezien als de marktplaats voor onder meer xtc en wapens.

Zonder twijfel is de Italiaanse georganiseerde misdaad al decennialang diep verankerd in Nederland, daar laat het boek geen twijfel over bestaan.

Statistieken

Italiaanse toestanden met wijdverspreide corruptie en een Camorra die een gemeente in zijn klauwen krijgt hoeft Nederland echter niet te vrezen. Wie alleen de statistieken bestudeert signaleert een laag aandeel van Italiaanse criminaliteit ten opzichte van bijvoorbeeld Albanese of Marokkaanse groepen. Dat deed criminoloog Cyrille Fijnaut onlangs in De Telegraaf. Het is maar de vraag of deze simpele kijk recht doet aan de ernst van de situatie.

Er valt er in Maffiaparadijs een waarschuwing te lezen voor verdere infiltratie in Nederland van maffiosi en hun handlangers in gevoelige sectoren, je zou kunnen denken aan de transport- en de financiële sector.

Statistieken zijn wat betreft financieel sterke netwerken als ‘Ndrangheta nooit helemaal te vertrouwen. Zoals een oud-burgemeester van Palermo het ooit zei: ‘waar je het niet ziet, juist daar zit de maffia.’

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000075963486″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]