Steeds meer coke via Suriname

Douaniers hebben vrijdagavond in de haven van Paramaribo meer dan duizend kilo cocaïne ontdekt, in een lading hout die verscheept ging worden naar Antwerpen. Suriname wordt steeds vaker genoemd als tussenstop voor coke-smokkel.

Verstopt

De drugs zaten in veertig sporttassen, die waren verstopt in vijftien containers met houtblokken. De drugsvangst zou een straatwaarde hebben van 60 miljoen euro. De Surinaamse politie heeft dit weekeinde nog geen verdachten aangehouden in verband met de drugsvondst.

Bananen

De Belgische krant De Morgen meldt dat cocaïne uit Suriname steeds vaker richting België gaat. Vorig jaar stuitten rechercheurs op Guadeloupe, een Frans eiland in de Caraïben, nog op 148 kilo coke in een container die onderweg was van Suriname naar België. De illegale drugs zaten verstopt in een lading bananen. In februari werd in de haven van Paramaribo 978 kilo van het witte poeder ontdekt in twee containers met als bestemming Antwerpen.

Verdacht

Sinds juni onderzoekt de douane in Suriname alle containers die de haven passeren. Eerder deed ze dit alleen bij containers die verdacht leken te zijn. De controles gebeuren met de hand, omdat de enige containerscanner die Suriname in bezit heeft, sinds een aantal jaren stuk is.

Rol in drugsroute

Het hoofd Zware criminaliteit van de politie in Suriname liet vorige maand weten dat de aanhoudende grote drugsvangsten ‘het imago van de regio en dus ook van ons land blijft schaden’. Dit was nadat de Amerikaanse DEA statistieken publiceerde die aantoonden dat Suriname onderdeel is van een drugsroute. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat er een sterke toename is van de doorvoer van drugs, waarbij Suriname een rol speelt.