Waarschuwing: nieuwe drugs op de markt

Steeds meer nieuwe drugs. In 2009 kwamen er 24 nieuwe drugs op de markt bij. Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD) probeert zo nauwkeurig mogelijk te meten hoeveel en welke drugs er wordt gebruikt in Europa. Het instituut zegt dat het door de velerlei nieuwe drugs steeds moeilijker wordt voor de opsporingsinstanties om drugsgebruik tegen te gaan. Nieuw op de markt zijn steeds nieuwe designerdrugs, varianten op XTC, DXM, DMT en bijvoorbeeld ibogaine. Nieuw is ook de neiging om kruidenproducten te mengen met designerdrugs en die te roken (spice). Is dat erg?

 

De EWDD vindt het heel erg. Het aantal nieuwe soorten is een verdubbeling vergeleken met 2008, nog nooit kwamen er zoveel nieuwe soorten drugs op de markt.

De EWDD waarschuwt dat de handels- en productielijnen voor dit soort nieuwe drugs goed moeten worden ‘gemonitord’ omdat de ‘georganiseerde misdaad’ daarmee kan worden bestreden.

De EWDD vindt het ook erg dat er steeds meer ‘legal highs’ op de markt komen, middelen die nog niet strafbaar zijn. Je zou zeggen dat dit juist niet erg is omdat hiermee de ‘georganiseerde misdaad’ hier geen winst mee kan maken.

Verder zijn Oost-Europeanen de West-Europeanen aan het voorbijroken als het gaat om de cannabis. Met de name de Tsjechen roken er flink op los: 28% van de Tsjechen in de leeftijd 15-34 jaar is regelmatige gebruiker. Nederland zit in de middenmoot met stabiele of dalende trend.

De EWDD is ook zorgelijk over het gegeven dat de gemiddelde leeftijd van de drugsgebruiker omhoog gaat. Drugs is niet meer alleen iets voor de Europese jeugd.