Steeds meer zware steekpartijen door jongeren

De criminaliteit daalt al jaren, maar het aantal steekincidenten met zwaar letsel of dodelijke afloop neemt toe. Vooral onder jongeren lopen steeds meer mensen met een mes rond. Dat blijkt uit cijfers die de Telegraaf bij de Nationale Politie opvroeg.

Rapper

Vier jaar geleden waren er nog 397 zware steekpartijen, vorig jaar liep dat op naar 476. In de eerste helft van dit jaar waren er 251 incidenten met een mes. Afgelopen dinsdag kwam de 18-jarige rapper Jay-Ronne Grootfaam om het leven bij een steekpartij. Naar aanleiding daarvan vroeg de Telegraaf de cijfers op bij de politie.

Moord

Vooral in de categorieën moord, doodslag en pogingen daartoe, is een stijging te zien, hoewel die licht is. En dat terwijl de totale criminaliteit in de afgelopen vijf jaar met 10% daalde. De verklaring hiervoor is dat messen steeds populairder zijn bij jongeren. Omdat het steeds moeilijker is om aan een vuurwapen te komen en omdat die op de zwarte markt ook duurder zijn geworden, nemen jonge criminelen hun toevlucht tot messen.

Status

Onder bepaalde groepen jongeren zijn messen een soort statussymbool geworden, zeggen deskundigen. Het hoort tegenwoordig bij de straatcultuur.  Criminoloog Van der Broek: ‘Ze tonen het wapen ook graag aan anderen.  Ze showen het ook op sociale media.’ Van den Broek denkt dat preventief fouilleren door de politie het probleem zou kunnen verminderen: ‘Het is geen hogere wiskunde. Het werkt preventief en het haalt wapens van de straat. Maar ook zwaardere straffen op het bezit van wapens zou helpen’.