Steeds vaker BV-fraude met ’turboliquidaties’

Een nieuwe vorm van fraude met lege B.V.’s grijpt om zich heen. Door middel van zogenoemde ’turboliquidatie’ weten financiële fraudeurs miljoenen te verdienen. Dat schrijft het Financieel Dagblad vandaag.

Een turboliquidatie, waarbij een B.V. binnen een dag wordt opgeheven, is simpel uit te voeren. Niet meer dan het invullen van een formulier en dat inleveren bij de Kamer van Koophandel.

 

Geen baten

Het enige dat de eigenaar van de B.V. op het formulier hoeft aan te geven, is dat er geen geld meer verdiend wordt met de B.V. Dat er dus geen baten zijn. Of de B.V. vol zit met schulden, wordt niet gevraagd door de Kamer van Koophandel. Daardoor is het mogelijk een B.V. vol te laden met schulden, hem op naam van een katvanger te zetten en hem dan te laten ploffen.

Populair

Het snel ontbinden van besloten vennootschappen, wint snel aan populariteit. Inmiddels worden 88% van alle BV’s door een turboliquidatie opgeheven en 95% van alle stichtingen. Betrokken ministeries onderzoeken nu of de wet wellicht moet worden aangepast om fraudes te verminderen.

Notarissen

Volgens het FD loopt er momenteel een groot strafrechtelijk onderzoek naar een aantal verdachten, dat op grote schaal knoeide met plofbv’s. Louis R. en Arjen de H. zouden op grote schaal handelen in lege B.V.’s, die ze vervolgens turbogewijs liquideerden.  Ze kregen daarbij hulp van notarissen uit Amstelveen en Bunnik. Betrokkenen ontkennen overigens strafbare handelingen te hebben gepleegd.