‘Steekpartij op school was moord’

De officier van justitie in Den Haag heeft vrijdag 20 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de 16-jarige Anthony uit Rijswijk die op 10 oktober vorig jaar in Voorburg een 15-jarige klasgenoot om het leven bracht.

Confrontaties

De jongen werd in zijn nek gestoken en overleed kort daarna. De officier van justitie vindt dat de jongen schuldig is aan moord omdat er sprake was van voorbedachte raad. Het incident gebeurde buiten op het terrein van het Corbulo College in Voorburg. In de weken voorafgaand aan de dodelijke steekpartij had Anthony een conflict met een oud-klasgenoot (niet het slachtoffer) en naar aanleiding daarvan vonden er twee confrontaties met deze oud-klasgenoot en diens vrienden plaats. In september was een eerste confrontatie. De tweede confrontatie was op 6 oktober toen hij op zijn werk was. De 15-jarige jongen die door de verdachte werd doodgestoken was bij beide situaties niet betrokken.

Vilmes

De verdachte sprak volgens de officier van justitie met een 16-jarige medeverdachte over het conflict en de confrontatie. De medeverdachte heeft hem vervolgens het mes, een zogenaamd vilmes gegeven. In chatgesprekken tussen de twee werd er over het mes gesproken en volgens een getuige zou de 16-jarige jongen tegen de hoofdverdachte hebben gezegd dat hij mensen kon steken in de hals of buik met het mes dat hij hem gaf. De verdachte nam vervolgens het mes mee naar school.

Pesten

De advocaat van de verdachte heeft zich op het standpunt gesteld dat zijn cliënt veel werd gepest. Hiernaar is uitvoerig onderzoek gedaan. De verdachte is meerdere malen verhoord, hij is onderzocht door gedragsdeskundigen, de politie heeft in het onderzoek vele getuigen gehoord over de persoon van de verdachte en zijn achtergrond. Zowel op het Corbulo college als op eerdere scholen. Hieruit komt een beeld naar voren van een jongeman met ernstige gedragsproblemen. Dit zorgde ervoor dat hij conflicten kreeg met anderen.

Geen pestgedrag

Dat is iets anders dan gepest worden, vindt de officier van justitie. Pas op de dag van de dodelijke steekpartij kregen de twee tijdens de les ruzie. De docent verklaarde daarover dat de 16-jarige verdachte zich vervelend gedroeg. Hij kreeg een discussie met het slachtoffer en na de les liep hij naar zijn locker. Hij deed zijn mes in zijn vestzak en zei toen tegen een getuige dat hij het slachtoffer zou gaan steken. Vervolgens blijkt uit getuigenverklaringen dat hij de confrontatie zocht met het slachtoffer en met het mes uithaalde. Hierbij raakte hij de jongen in zijn nek. Dit is ook te zien op camerabeelden. Het slachtoffer rende vervolgens terug de school in, de kamer van de adjunct directeur binnen. Daar overleed hij.

Stekende beweging

Anthony heeft bij de politie verklaard dat hij het slachtoffer alleen wilde slaan en vergeten was dat hij een mes in zijn handen had maar de officier van justitie gelooft dit niet. Ten eerste is op de camerabeelden duidelijk te zien dat hij een stekende beweging maakt. Daarnaast heeft de verdachte in eerder gevoerde chatgesprekken gezegd degene die hem lastigvalt te zullen steken. Ook is er een getuige tegen wie de verdachte, nadat hij het mes uit zijn locker pakte, zei dat hij het slachtoffer ging steken.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie is er dan ook van overtuigd dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachte raad heeft gedood. De verdachte is onderzocht en volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar gezien diverse psychische stoornissen. De officier van justitie neemt deze conclusie over. De officier van justitie benadrukte ter zitting dat het belangrijk is dat de jongen wordt behandeld en vraagt daarom naast de jeugddetentie ook jeugd-tbs. De 16-jarige medeverdachte moet vrijdag ook voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord omdat hij het mes aan de verdachte heeft gegeven.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.