Stegeman alsnog veroordeeld in Schiphol-zaak

Alberto Stegeman is samen met een medewerker alsnog veroordeeld in de zogenoemde Schiphol-zaak. Het gerechtshof in Den Haag heeft de twee van het programma Undercover in Nederland' een voorwaardelijke geldboete van duizend euro opgelegd. Volgens een eerdere uitspraak van het hof was Stegeman niet strafbaar.

De hoge raad besliste vervolgens dat de zaak opnieuw moest en nu is Alberto Stegeman, presentator van het SBS-programma Undercover in Nederland, dus toch veroordeeld.

Alberto Stegeman vervalste de toegangspas van luchthaven Schiphol in de periode van 12 december 2008 tot 4 januari 2009 en liet in de uitzendingen van zijn programma zien hoe makkelijk het was om bij het vliegtuig van de koningin te komen. Hij wilde daarmee aantonen dat ook een kwaadwillende met hetzelfde gemak de beveiliging kan omzeilen.

De rechtbank veroordeelde Stegeman en zijn collega tot een boete van 1500 euro, maar het hof sprak de presentator later vrij. Via de hoge raad belandde de zaak weer bij het gerechtshof in Den Haag.

'Het Gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld dat de onderzoeksjournalist en zijn medewerker alternatieve en minder vergaande mogelijkheden hadden dan het plegen van het hun verweten strafbaar feit om de in de visie van de journalist gebrekkige beveiliging van Schiphol-Oost aan de kaak te stellen. Het hof wijst hierbij op de door observatie geconstateerde gebrekkige controle aan de hoofdingang van de toegangspassen en de voertuigen. Daardoor was het voor de journalist mogelijk gebleken het terrein in de achterbak van een auto te betreden. Daarnaast kon het aangetoond worden door de aan hem ter beschikking gestelde filmopname van het (interieur van het) onbewaakte regeringsvliegtuig', aldus het hof.