Stegeman smokkelt nepwapens rechtbank binnen

Het is Alberto Stegeman gelukt om nepwapens de rechtbank van Utrecht binnen te smokkelen. In een reactie daarop heeft de rechtbank Midden-Nederland de controle op de toegang verscherpt.

Advocaat

Stegeman is undercover als advocaat Frans de Jonge de rechtbank binnen kunnen komen met een wapen en filmcamera op zak. Hij zegt dat het lek in de administratie achter de Rijkspas zit en dat hij de toegangspas niet heeft gekraakt. Om binnen te komen maakte hij gebruik van een pas van een oud-werknemer. ‘Ik had wapens, of zelfs explosieven, kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker, achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig. Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat’, zegt Stegeman.

Passen controleren

Sinds het nieuws bekend is geworden bij justitie zijn elf rechtbanken in Nederland begonnen met alle personeelspassen die in omloop zijn te controleren. Uit de reportage van Stegeman blijkt dat er oud-werknemers zijn die hun passen niet in hebben geleverd en dat deze pasjes nog bruikbaar zijn. Zo is het mogelijk dat onbevoegden zonder controle in beveiligde personeelsruimtes van de rechtbankgebouwen komen.

Rijkspas

Rechtbankmedewerkers gebruiken net als alle andere overheidsdiensten een beveiligde Rijkspas. De pas is de sleutel tot beveiligde ruimtes in het gebouw. Als mensen niet meer bij de rechtbank werken, moeten ze bij hun vertrek de pas weer inleveren. Deze wordt daarna geblokkeerd. ‘Maar kennelijk is het toezicht daarop niet waterdicht. Daarom controleren we nu alle actieve passen. Het is ook goed dat daardoor de protocollen voor het gebruik van personeelspasjes weer eens bij iedereen tussen de oren zitten. We hebben nog niet ontdekt van wie de pas was die Stegeman heeft gebruikt’, laat een woordvoerder weten.