Steker René V. brak in gesprek met zijn vriendin

De auto van de man die vorig jaar instak op vier willekeurige vrouwen in Noord-Holland werd voor diens aanhouding voorzien van camera’s en microfoon. De politie zag toen een mes op zijn schoot liggen. Toen V. werd geconfronteerd met een telefoongesprek met zijn vriendin bekende hij, zo blijkt uit een reconstructie in De Telegraaf.

Zonder spoor

De man verwondde vanuit zijn auto vrouwen met een mes. Toen de politie op 3 december 2018 in Opsporing Verzocht aandacht aan de messteker besteedde stond het team nog met lege handen. Er waren alleen wat slechte beelden van beveiligingscamera’s van particulieren. De politie plaatsten zeventien camera’s op bepaalde wegen in het gebied waar de man zou kunnen opereren. Toch sloeg V. op 26 januari opnieuw toe zonder dat hij een spoor achter liet. Slachtoffer was een 15-jarig meisje.

Kenteken

Daarna meldt zich een vrouw die zegt een klap te hebben gekregen van een man in een suv. Ze had het kenteken genoteerd. Uit onderzoek bleek dat die auto mogelijk in gebruik was bij vrachtwagenchauffeur René V. uit Julianadorp. Hij kwam al voor in politiebestanden als betrokken bij stalking. De auto blijkt in de buurt te zijn geweest van de locaties waar steekincidenten plaatsvonden, net als zijn telefoon.

René V. is dan verdachte, wat betekende dat er bijzondere opsporingsmiddelen tegen hem konden worden ingezet. Technici bouwen ongemerkt een peilzender, microfoons en camera’s in de suv, en zijn telefoon wordt afgeluisterd.

Snuivend

De recherche ziet dat René V. al cocaïne snuivend in de auto rijdt en masturbeert maar ook dat hij op zeker moment een mes pakt en dat op zijn schoot legt.

De politie besluit een gok te nemen. Terwijl hij wordt gefilmd in de auto en omringd wordt door onopvallende politievoertuigen belt een rechercheur hem op. V. beloofd naar het politiebureau te rijden. Als hij opgehangen heeft blijkt hij in paniek te zijn. Hij belt vanuit de auto met zijn vriendin en zegt dat hij verdachte is.

‘Pardon?’, zegt zij, en een emotionele conversatie volgt, waarin zijn vriendin V. uiteindelijk sommeert de waarheid te vertellen. V. breekt en zegt: ‘Ja, het spijt me.’

V. rijdt naar het bureau en bekent een dag later in een verhoor. Hij stak voor de kick in op willekeurige vrouwen, die de rest van hun leven getraumatiseerd blijven.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde V. op 11 november conform de eis tot zes jaar cel en tbs (het vonnis).