‘Stel verjaring Nijvel-moorden uit’

De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, heeft zaterdag in de krant La Libre Belgique voorgesteld om de verjaringstermijn in het dossier van de Bende van Nijvel op te trekken van 30 naar 40 jaar. Nu wordt de verjaring bereikt in november 2015. Een groep onbekende overvallers pleegde in 1982, 1983 en 1985 in België een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen.

2025

De Valkeneer is de procureur-generaal die sinds vorig jaar verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. 'Ik pleit ervoor om de verjaring op te trekken tot 20 jaar voor alle misdrijven waarvoor een levenslange celstraf mogelijk is', zei De Valkeneer. Als het voorstel van de procureur-generaal gevolgd wordt dan eindigt de verjaring in november 2025.

Dood

'Tegen die datum kunnen we veronderstellen dat het merendeel van de daders overleden is of zeer oud zal zijn. Men zou zo dus kunnen aantonen dat er alles aan gedaan is om hen te ontmaskeren. Nu is dat nog niet het geval. De evoluties in het onderzoek zijn echt hoopgevend', aldus Valkeneer.

Kroongetuigen

De procureur-generaal wil ook dat er speciaal voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel een soort kroongetuigeregeling wordt ingevoerd. 'Indien iemand naar rechter Michel zou stappen en verklaren dat hij een voertuig had geleverd of wapens verborgen had die bij de moorden gebruikt werden, dan heeft zij geen andere keuze dan hem aan te houden. Het is dus evident dat medeplichtigen informatie zouden geven, indien men hen kan beloven dat ze niet vervolgd zullen worden en ze beschermingsmaatregelen krijgen in ruil voor die informatie.'

Alle berichten over de Bende.