Sterke stijging in melding nep-mails

Het aantal meldingen van nep-mails waarmee criminelen mensen geld proberen af te troggelen, is sterk gestegen. De site Fraudehelpdesk.nl kreeg afgelopen jaar 123.000 meldingen binnen, terwijl dat er in 2014 nog 105.000 waren. De mails lijken bovendien steeds professioneler te worden.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. In het verleden waren dergelijke mails makkelijk te herkennen, omdat er veel spelfouten in stonden en sommige mails gewoon met Google Translate werden vertaald. Maar nu lijken de mails bedriegelijk echt. De overheid moet daarom zo nu en dan burgers waarschuwen dat er nep-mails in omloop zijn.

Zo zijn er de afgelopen tijd nep-berichten van het Centraal Justitiel Incasso Bureau, waarin wordt gevraagd om een boete te betalen. Ook zijn er veel mails van zogenaamde incassobureaus in omloop, waarin wordt gevraagd om achterstallige betalingen te betalen.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Let op! Er zijn heel veel phishing mails in omloop uit naam van het <a href=”https://twitter.com/hashtag/cjib?src=hash”>#cjib</a> deze kregen wij net: <a href=”https://twitter.com/hashtag/phishing?src=hash”>#phishing</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/boete?src=hash”>#boete</a> <a href=”https://t.co/WSRyBr5VUO”>pic.twitter.com/WSRyBr5VUO</a></p>&mdash; marloes schurman (@marloes2010) <a href=”https://twitter.com/marloes2010/status/684826269771534336″>6 januari 2016</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>