Stevige grip op Colombiaanse coke

De kleine “Chapo” Guzman is voortvluchtig maar heeft nog altijd de teugels van het machtigste drugskartel ter wereld strak in handen. De grip van Sinaloa op de productiegebieden van cocaïne wordt vaster, zo schrijft het Mexicaanse weekblad Proceso. Op basis van goed ingevoerde Colombiaanse bronnen stelt Proceso dat Sinaloa veruit de beste contacten heeft in Colombia. ‘Iedereen wil zaken doen met Chapo,’ zegt een expert van de Nationale Universiteit.

‘Ze zoeken voortdurend contact met business-voorstellen. Hij wordt gezien als Nummer Eén, de sterkste’. In een nog niet gepubliceerde wetenschappelijke studie van deze Pablo Ignacio Reyes wordt de Sinaloa-groep onder Guzman vergeleken met een bedrijf als McDonald’s met franchises en vestigingen in geheel Noord- Midden- en Zuid-Amerika. In de studie blijkt dat Sinaloa bijvoorbeeld belangrijke vertegenwoordigingen heeft langs de grens tussen Peru-Ecuador en in de Colombiaanse havenstad Buenaventura, aan de Stille Oceaan.

Door de zwakte van de Colombiaanse kartels is de cocaïnemarkt is steeds meer een kopersmarkt geworden sinds in het midden van de jaren negentig Colombiaanse kartels de samenwerking met de Mexicanen in cocaïne begonnen te betalen. Dat was het begin van de vlucht van de Mexicaanse kartels, ook al doordat de strijd tegen het Cali-kartel en zijn opvolgers door de politie steeds succesvoller werd.

Guzman and zijn Sinaloa-kartel rammelen in het gehele Andesgebied met de geldbuidel en kopen zich langzaam een weg naar de bron van de productie van de cocaïne die plaats vindt in afgelegen streken. Het lijkt erop dat Sinaloa daarin veel succesvoller is dan bijvoorbeeld Los Zetas of het Golf-kartel, die ook actief zijn in Colombia.

Het Sinaloa-kartel doet bijvoorbeeld direct zaken met de guerilla-beweging FARC die zowel belangrijke gebieden met cocablad als plaatsen waar veel productie van cocaïne-base en cocaïne plaatsvindt beheerst. Kleinere criminele groepen werken samen met de FARC in de productie van de cocaïne. De FARC verhandelt met name in Ecuador direct cocaïne voor wapens, waar ook Sinaloa een rol in speelt.

De grote concurrent voor Sinaloa in Colombia zijn de Zetas. De specialiteit van die groep – ontstaan als de gewapende arm van het Golf-kartel – is geweld en afpersing. Cocaïnehandel is niet hun sterkste punt. Een gevangen Zeta-leider (Jesus Enrique Rejon) zou tijdens verhoren hebben verklaard dat de Zetas nog altijd geen vaste contacten in Colombia hebben. In Colombia hebben de Zetas hun beste contact met de Urabeños, die vooral cocaïne door de Caraïbische Zee naar de VS stuurt. Maar ze controleren nog wel de routes langs de Midden-Amerikaanse kust aan de Caraibische Zee en in de toeristengebieden in Yucatan. 

In Mexico is Sinaloa van alle kartels het minst aangetast door optreden van krijgsmacht en politie en vervreemdt zich niet veel van de bevolking door extreem gewelddadig optreden en intimidatie zoals de Zetas en het Golf-kartel doen. Het Sinaloa-kartel groeit stilletjes door en “Chapo” blijft nog even één van de rijkste personen op aarde.

Lees Dossier Mexico op Crimesite.