‘Stichtingen worden misbruikt door criminelen’

In Amsterdam zijn veel stichtingen onder valse voorwendselen opgericht. Ze functioneren in feite als gokhuis of dekmantel voor criminelen. Dat blijkt uit een reportage in Het Parool over het Actiecentrum Ondermijning van de politie.

Koffiehuizen

Oprichters van zulke stichtingen verzinnen een naam en een goed doel en schrijven zich in de Kamer van Koophandel. Vijftien recent onderzochte stichtingen bleken in werkelijkheid deel van de onderwereld. Er waren bijvoorbeeld Turkse koffiehuizen waar werd gegokt en in drugs gehandeld en waar klanten bewapend waren.

Wietplantages

Er waren zware criminelen van Britse, Albanese of Nederlandse origine die auto’s reden die op naam van dergelijke stichtingen stonden. Deze auto’s bracht de politie in verband met witwasonderzoeken of wietplantages.

Er was een aantal stichtingen die op het oog niets met elkaar van doen hadden vanaf één en bankrekening bekeuringen voor ‘hun’ auto’s betaalden aan het Centraal Justitieel Incassobureau.

Ook komt het voor dat in panden die in gebruik zijn bij stichtingen illegale koffiehuizen zijn gevestigd.

Misbruik opsporen

Er zijn in Amsterdam ongeveer twintigduizend stichtingen. De politie denkt dat een onbekend deel wordt misbruikt door criminelen. Vijftien Amsterdamse stichtingen zijn inmiddels voor de rechter gebracht. Die hief acht stichtingen op, vijf zijn door de kamer van koophandel ontbonden. Vier koffiehuizen in Amsterdam-West zijn door de gemeente gesloten.

Misbruik systematisch opsporen is alleen mogelijk als goed wordt samengewerkt door de politie met Belastingdienst en bijvoorbeeld Rijksdienst voor het wegverkeer, notarissen en kamer van koophandel.