Stijging moord en doodslag in 2016

Het aantal doden door geweld in ons land stijgt weer. Dat blijkt uit cijfers van Het Parool en Elsevier. In Amsterdam vielen dit jaar al 15 geweldsdoden, evenveel als in heel 2015. Vorig jaar was er juist een laagterecord in de hoofdstad. Landelijk gaat de trend ook omhoog.

De vrijdagavond doodgestoken Anderson Muñoz Marquinez is de vijftiende dode door geweld dit jaar in de hoofdstad, schrijft Het Parool. Daarmee zijn nu al evenveel slachtoffers omgebracht als in heel 2015. Voor de schommelingen in het aantal slachtoffers is volgens de krant geen duidelijke verklaring te geven. De meeste doden vallen door uit de hand gelopen ruzies, al dan niet binnen relaties, en staan los van elkaar.

Liquidaties

Maar ook in het Amsterdamse criminele milieu was het dit jaar druk met liquidaties. In februari werd Elco Gjaltema doodgeschoten na een vermoedelijk conflict over drugs. Een maand later schokte de moord op Nabil Amzib het land, nadat hij onthoofd werd achtergelaten voor een shisha-lounge. In de Bijlmer werden Mikey Bonevacia en Abdreeahim Belhadj geliquideerd. En in Diemen was Vincent Jalink het slachtoffer.

Nationaal

Landelijk is de trend ook aan het plussen. Zo waren er liquidaties in Utrecht (Ranko Šćekić) en IJsselstein (Samir Erraghib). Elsevier-journalist Gerlof Leistra houdt als sinds jaar en dag de stand bij en publiceert daarover zijn jaarlijkse ‘moord en doodslag lijst’. Leistra meldde vorige maand dat in de eerste helft van het jaar al 69 levensdelicten werden gepleegd. Dat zijn er 10 meer dan in dezelfde periode in 2015. Vandaag bevestigt hij op Twitter dat ook op nationaal nivo de toename van het aantal geweldsdoden door zet.