Stoffelijk overschot in het kanaal

De man die op dinsdagochtend 9 april 2002 uit het water van het Amsterdam-Rijn-kanaal is gedregd heette Gerrie Bethlehem (47). Waarschijnlijk is hij op 25 maart in een loods bij IJsselstein doodgeschoten en op enig moment in het kanaal gedumpt. Kroongetuige Peter la S. zegt dat hij niet in de loods was. Jesse R. zegt dat Peter la S. hem doodschoot. Een schipper ziet een blauw-groen dekzeil in het water, ter hoogte van hectometerpaal 18, tussen Loenen en Nigtevecht. In het dekzeil zat waarschijnlijk Gerrie Bethelem. Grote man van 1.86, donkere ogen en donkerblond haar. Gouden halsketting met een boeddha-beeldje.

Een leren veter om zijn hals met nog een Boeddha-beeldje. Een donkerblauwe trui van McGregor, zwarte instappers van Pikolinos. Een namaak-Rolex. Hij had zich aan zijn wallen laten opereren een dik jaar voor zijn dood.

Zijn witte jas met daarop reclame van eetcafé De Nieuwe Krom in Woerden is niet in het kanaal gevonden.

Gerard Pieter Bethlehem zat in de hasj, woonde vanaf 1995 aan de Costa del Sol. Onderhield – zegt de politie – contacten met criminelen. Kwam in zijn geboortestad Amsterdam wel eens in de Scheldestraat, in café ’t Vliegertje of in eetcafé de Overkant.

Op 25 maart 2002 was hij tot 15.30 bij een vriendin in de Rustenburgerstraat in de Amsterdamse Pijp. Hij vertelde haar dat hij die avond niet thuis zou zijn omdat hij een afspraak had. Hij reed weg in een huurauto Fiat 600 om te eindigen in het kanaal.

Begin mei 2002 vraagt de politie wie hem nog heeft gezien na de Rustenburgerstraat.

Nog steeds is er geen dader gevonden voor de moord op Bethlehem.

In december 2010 komt Jesse R. op een zitting van het Passage-proces met het verhaal dat die middag de zakenpartner van Betlehem, Richard Ebeli, hem heeft opgehaald. Zogenaamd om een partij hasj te taxeren, maar eigenlijk om hem in de boeien te slaan voor een schuldbetaling.   

Lees ook:

Bethlehem moest dood om de hasj

Wie vermoordde Gerrie Bethelem?

De gijzeling van Betlehem (volgens Jesse R.)

Jesse R: ‘fatale schot kwam van Peter’