‘Stop met sluiten door aanslagen getroffen woningen’

Gemeentes moeten bewoners die buiten hun schuld om slachtoffer zijn van aanslagen met vuurwerkbommen of beschietingen, niet meer uit hun woning zetten. Dat stelt een advocaat zaterdag in Het Parool.

Bestookt

De overheid moet woningen van mensen die buiten hun schuld zijn beschoten, of met explosieven zijn bestookt, niet meer sluiten. Dat stelt advocaat Carmen Willekes in Het Parool naar aanleiding van een geval in Amsterdam, waar een familie na bedreigingen haar woning van de gemeente moest verlaten.

Aanslagen

De Amsterdamse krant bericht dat er dit jaar al zo’n 35 van dit soort aanslagen op woningen in de stad hebben plaatsgevonden. Ze doet dit op basis van een Twitter-feed van de politie.

De Amsterdamse politie bevestigt de ontwikkeling: ‘We herkennen het beeld dat woningen en/of de personen die daar wonen, vaker dan enkele jaren geleden het doelwit zijn van excessief geweld.’

De woordvoerder: ‘Deze stijging past in een algehele tendens van toenemende verharding en nietsontziendheid onder criminelen en criminele groepen.’

Onschuldig

Advocaat Willekes zegt in de krant dat onschuldige burgers niet het slachtoffer hiervan moeten worden. Een woning van een cliënt aan de Lokerenstraat in Amsterdam Nieuw-West werd belaagd met vuurwerkbommen en molotov-cocktails, door de ex van een dochter uit het gezin. Zij moesten uiteindelijk hun huis uit. Willekes stelt dat dit soort aanslagen met die bedoeling worden gepleegd.

Hij vindt dat de recherche in dit soort gevallen meer onderzoek moet doen, en dat de werkwijze zoals bij de coffeeshops moet worden nagevolgd. Die worden niet meer automatisch gesloten door de burgemeester, omdat dit juist het achterliggende motief is van de aanslagplegers.