Gevangenisstraf voor terreurverdachte

Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep 1 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd aan de 28-jarige Marokkaanse Amsterdammer Mohamed B. Hij heeft hij zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een terroristische aanslag, mogelijk op de Amerikaanse ambassade. Ook wilde hij zich aansluiten bij Islamitische Staat. Bij de rechtbank werd hij nog vrij gesproken.

Mohammed B. (niet te verwarren met de moordenaar van Theo van Gogh), profileerde zich via Facebook en in chatberichten als een aanhanger van IS en zei dat hij naar Syrië wilde vertrekken. Ook heeft hij op internet geïnformeerd hoe een bom wordt gemaakt en gezegd dat hij explosieven wilde maken om de Amerikaanse ambassade op te blazen. Verder had hij thuis een schrift waarin hij onder meer een handleiding voor het maken van een bom heeft opgeschreven, die bedoeld was om bijvoorbeeld tegen een auto van politie of leger te gooien.

Stoerdoenerij

De rechtbank sprak hem eerder vrij. De rechtbank was van oordeel dat Mohammed uit stoerdoenerij zijn uitlatingen deed. De rechtbank leunde daarbij zwaar op de uitgebrachte psychiatrische rapportage die vermeldt dat verdachte grootheidsideeën heeft en vanuit die ideeën gaat doen alsof hij iemand anders is. Mohammed was ook geen praktiserende moslim: hij rookte en dronk alcohol. Hij probeerde vrouwen te versieren via internet waarbij hij naar de maat van hun borsten informeerde en sexuele toespelingen maakte. Ook loog hij tegen anderen dat hij in Irak had gestreden. Kortom: volgens zijn advocaat was Mohammed een fantast. Het OM was het met de vrijspraak niet eens en stelde hoger beroep in. Het hof geeft de Staat nu deels gelijk.