Strafeis moord ANWB-flat Maastricht

Op donderdag 15 november begint in de rechtbank Maastricht de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen twee mannen (23 en 42) en een vrouw (30) die ervan worden verdacht in mei 2017 in Maastricht Jack Koker (55) te hebben doodgestoken.


Griekse verdachten

Koker werd op 30 mei dood aangetroffen in de ANWB-flat aan het Koningsplein na een ruzie over cocaïne. Buurtbewoners hadden alarm geslagen dat Koker al een paar dagen vermist was. Er werden in totaal zes verdachten opgepakt, maar alleen de 23-jarige Griek Moussa O. en de 42-jarige Maastrichtenaar H. bleven vastzitten. I.A., de 30-jarige Griekse vriendin van O. werd in april in Griekenland opgepakt, omdat justitie vermoedde dat zij Koker had neergestoken. I.A. werd in juli echter vrijgelaten na vondst van een brief in de cel van O.

Schuldbekentenis

In de brief die eigenlijk gericht was aan zijn vriendin schrijft de Griek dat hij de fatale messteken heeft toegebracht. Het stel was met de Maastrichtenaar bij Koker om cocaïne te snuiven. Toen er problemen rondom de betaling ontstonden zou O. Koker in zijn rug hebben gestoken. De daders gingen er uiteindelijk met cocaïne en een mobiele telefoon vandoor.

Formaliteit

Volgens justitie is Moussa O. degene die Jack Koker om het leven heeft gebracht. Dat de twee andere verdachten voor de rechter moeten komen lijkt een formaliteit. Dat bleek volgens 1Limburg tijdens een pro-formazitting in september waarbij officier van justitie David van Kuppeveld stelt dat een “groot deel van het feitencomplex helder is”. ‘De andere twee verdachten waren in een eerder stadium al opgeroepen, maar ik zal in november waarschijnlijk maar één significant pleidooi houden’, doelend op Moussa O.

Hoewel er drie dagen zijn uitgetrokken voor de zaak op 15, 19 en 20 november, denkt justitie vanwege de verklaring en aanvullend bewijs maar één dag nodig te hebben.