Strafeis van zes jaar voor 2.000 kilo cocaïne vanuit Brazilië

Het Openbaar Ministerie heeft maandag zes jaar cel geëist tegen een 45-jarige Rijswijker die betrokken zou zijn geweest bij het invoeren en verhandelen van zo’n 2.000 kilo cocaïne vanuit Brazilië. Dat blijkt volgens justitie onder meer uit gekraakte chats die hij via Encrochat en later Sky ECC stuurde.

Pgp-chats

Tussen oktober 2019 en oktober 2021 nam de Rijswijker volgens het OM deel aan een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel. Het bewijs komt voort uit gehackte pgp-gesprekken die de verdachte voerde via Encrochat. Toen die uit de lucht werd gehaald door de Fransen, stapte de Rijswijker over op Sky ECC totdat de Canadese justitie ook die provider op zwart zette.

Lading vis

In de onderschepte chats is volgens het OM te lezen hoe de Rijswijker met verschillende personen in binnen- en buitenland contact had over het aanvoeren en verdelen van drugs en ook over financiële zaken. Zo schreef hij in februari 2020 onder meer dat de drugs in postzakken vanuit Brazilië naar Nederland moest komen, want “hun hebben heel die postafdeling op Schiphol”. Twee dagen gaat het weer over transport over zee in een lading vis. De verdachte wil weten of de toeleverancier de lading echt in vis wil doen of in “tassen achter een deur”.

‘675 k dollar’

Volgens justitie gingen in die twee jaar ook tonnen aan cash geld door zijn handen. Zo liet de Rijswijker zijn contact in september 2020 weten “675 k dollar” te hebben afgegeven als betaling voor een partij cocaïne. Verder was er sprake van een geoliede organisatie die bijvoorbeeld gebruikmaakte van auto’s en garageboxen met verborgen ruimtes voor het vervoeren en op voorraad houden van de drugs.

Doorzoekingen

In oktober 2021 hield de politie de Rijswijker aan. Bij het doorzoeken van zijn woning en garagebox vond de politie zo’n honderd gram cocaïne en verschillende pgp-toestellen. De verdachte heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en zegt slechts enkele keren in drugs gehandeld te hebben. Volgens het OM was dat echter langer en vaker. De Rijswijker wil verder niet zeggen wie de andere verdachten in zijn netwerk waren. Evenmin wil hij verklaren waar hij het ‘verdiende’ geld heeft verstopt.

Criminele organisatie

Volgens de officier van justitie is de Rijswijker schuldig aan deelname aan een criminele organisatie, aan het verhandelen en voorhanden hebben van cocaïne en aan voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne.

De officier van justitie eiste een celstraf van zes jaar tegen de man. Ook vindt zij dat hij ruim 1,5 miljoen euro aan crimineel verkregen geld moet terugbetalen. De uitspraak is over twee weken.