Strafeis verijdelde heli-ontsnapping Benaouf A.

Op woensdag 12 september komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen negen verdachten die betrokken zouden zijn bij een poging om topcrimineel Benaouf A. met een helikopter te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. De mislukte ontsnappingspoging werd op 11 oktober 2017 verijdeld doordat de Amsterdamse recherche vooraf op de hoogte was.


Verdachte doodgeschoten

Bij de aanhouding van de criminelen die volgens de politie op Kempen Airport in Budel een helikopter wilden regelen, werd bij het Limburgse Roosteren één verdachte doodgeschoten: de Fransman Jaouad Aaros (30).

Kansloze missie

De politie denkt dat een Colombiaanse helikopterpiloot en een groep Amsterdammers Benaouf A. hadden moeten bevrijden. De actie leek overigens betrekkelijk kansloos te zijn geweest. Na eerdere verijdelde ontsnappingspogingen werd de luchtplaats van de PI in Roermond met kabels overspannen. De heli kon daar niet landen. Benaouf had aan een touw door de helikopter meegetrokken moeten worden.

Alleen de Colombiaanse helikopterpiloot heeft uitgebreide verklaringen afgelegd. Hij zegt tot de actie te zijn gedwongen maar niet in staat geweest te zijn de bewuste helikopter te hebben kunnen vliegen.

Telefoons

Bij een doorzoeking van de cel van Benaouf A. in Roermond werden verschillende telefoons gevonden. Daarmee zou A. naar verluidt zelf zijn ontsnapping via een helikopter hebben kunnen regelen. In zijn cel is ook een plattegrond van de luchtplaats van de gevangenis gevonden. Op een telefoon, die door het OM aan een van de verdachten wordt gekoppeld, is een foto gevonden van diezelfde plattegrond.

EBI

Benaouf A. werd na de mislukte uitbraakpoging vanuit Roermond overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Staatsliedenbuurt-doelwit A. is in mei 2016 door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij in 2012 de liquidatie van Najeb Boubouh in Antwerpen aanstuurde.

De inhoudelijke behandeling van de ‘heli’-zaak dient op 11, 12, 13, 17 en 18 september in de rechtbank in Amsterdam.