Straffen diamantairszaak lager dan geëist

In de strafzaak rond een Amstelveens juwelierszaak heeft de rechtbank van Amsterdam lagere straffen opgelegd dan geëist. Wiebe W. kreeg 24 maanden cel, juwelier-diamantair Alex B. 8 maanden en Johan M. werd geheel vrijgesproken. Tegen de drie was respectievelijk 30 maanden, 18 maanden en 6 maanden cel geëist. De zaak speelde sinds 2008.

(beeld archief)

 

Afgeperst

Hoofdverdachte W.  (64) was afpersing, witwassen en wapenbezit ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie vond dat de activiteiten van het drietal verweven was met zware georganiseerde criminaliteit in Amsterdam. Wiebe W. zou na het uitzetten van woekerleningen mensen hebben afgeperst.

Inval

Op 25 november 2008 deed de politie met groot materieel een inval in de zaak op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Er werd onder meer een doos met diamanten gevonden ter waarde van ruim 300.000 euro en meer dan 500.000 euro aan contanten. De rechtbank oordeelt dat M. een redelijke verklaring kon geven voor de aanwezigheid van de diamanten. Bij medeverdachte B. werd in zijn kantoor een vuurwapen aangetroffen.

Voor openingstijd

Het onderzoek startte naar aanleiding van het grote “Positano”-onderzoek naar Amsterdammer M. P. dat in 2006 werd gestart. In dat onderzoek kwam ook Wiebe W. in beeld. W. en M. P. kwamen geregeld voor openingstijd langs in de juwelierszaak, net als andere personen die door de politie werden aangeduid als criminelen.