Forse straffen geëist tegen Danny K. en Holleeder

In het Andes-proces in Haarlem is 6,5 jaar geëist tegen hoofdverdachte Danny K. Het Openbaar Ministerie acht bewezen verklaard dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie. Willem Holleeder moet zijn oude straf voor afpersing volledig uitzitten als het aan het OM ligt.

 

In mei 2013 ging de politie over tot arrestatie van tien verdachten, onder wie ook vechtsporter Dick Vrij. Tot de verdachten behoort ook Angela van Hulten, de ex van Patrick Kluivert en Danny K.

Holleeder

Willem Holleeder heeft de voorwaarden voor zijn vervroegde invrijheidstelling overtreden, vindt het OM. De straf van 9 jaar die hij kreeg voor afpersing, moet hij daarom alsnog volledig uitzitten, eiste het OM. Holleeder zou dan nog 3 jaar extra moeten zitten. Bovendien werd er 1,5 jaar geëist in de Andes-zaak, voor de bedreiging van Peter de Vries. In totaal hangt Holleeder dus 4,5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Ook moet hij nog voorkomen vanwege de liquidaties van Thomas van der Bijl en Cees Houtman. Het OM verdenkt hem de opdracht voor die liquidaties te hebben gegeven. Eind maart is de eerste zitting in die zaak.

Witwassen

Danny K. wordt verweten dat hij bijna 3 miljoen euro witwaste. Zijn legale inkomen stond in geen verhouding tot zijn uitgaven. Zo gaf hij een kinderfeestje met Ali B. dat 21.000 euro kostte. Het bewijs tegen Danny K. werd voornamelijk verzameld door richtmicrofoons en verborgen opname-apparatuur. Volgens het OM was dit noodzakelijk omdat criminelen nauwelijks nog over de telefoon hun zaken bespreken. Justitie eist 6,5 jaar gevangenisstraf tegen Danny K. Tegen Dick V. werd 4,5 jaar geëist voor deelname aan de criminele organisatie van Danny, afpersing en bedreiging.

Pleidooien

Volgende week komt de verdediging aan het woord. In het geval van Danny K. is dat zijn advocaat Inez Weski en van Holleeder Stijn Franken. De uitspraak in de Andes-zaak is waarschijnlijk pas in februari.