Misdaad en straf over de grenzen

Aan de wanden van het Amsterdamse kantoor van Kuijpers en Nillesen advocaten presenteert fotograaf Jan Banning sinds vrijdag foto's van politiebureaus, rechtbanken en gevangenissen in het buitenland. Banning is al jaren bezig het strafrecht in Colombia, de Verenigde Staten, Frankrijk en Oeganda vast te leggen in beeld.  

 

 

Toegang

In het project Law and Order probeert Banning de werking van het strafrecht in die landen te vangen in menselijke gezichten. het koste hem soms de grootste moeite om toegang te krijgen tot gevangenissen. Waar dat in Colombia of Oeganda relatief eenvoudig was had dat in de Verenigde Staten en Frankrijk veel meer voeten in de aarde. Ondanks de grote verschillen tussen de landen is het pricipe van misdaad en straf in de landen hetzelfde.

Schokkender

Er is vanzelfsprekend in de Verenigde Staten meer geld beschikbaar voor de strafrechtsketen dan in Oeganda. Maar Banning vond de situaties die hij aantrof in de Verenigde Staten schokkender dan die in Oeganda. Banning: 'Amerika is een rijk land. Dan valt de ontmenselijking en de hardheid van dat rigide gevangenissysteem veel meer op.'

Boek

Volgens Banning is de tijd voorbij dat uitgevers investeerden in fotoboeken. Hij wil daarom een boek van het Law and Order-project uitbrengen middels crowd funding. Werk van Banning is te zien in onder meer het Rijksmuseum en Galerie Fontana.