Straffen tot 9 jaar geëist voor diamantroof Schiphol

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Amsterdam forse gevangenisstraffen geëist tegen de verdachten van de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in 2005. Bij die roof, op het afgesloten en beveiligde deel van de luchthaven, werden diamanten ter waarde van 75 miljoen euro buit gemaakt.

Het was een inside job, waarbij de overvallers hulp kregen van KLM-medewerkers.

Tegen hoofdverdachte Errol H.V. werd de hoogste straf geëist. De overige 6 verdachten riskeren celstraffen van 3, 5 en 7,5 jaar. De roof vond plaats in de vroege ochtend van 25 februari 2005. Op het platform werd een vliegtuig ingeladen met diamanten, bestemd voor Antwerpen. Er kwam een KLM-busje aanrijden waaruit twee gemaskerde en gewapende mannen sprongen. Die namen onder bedreiging de diamanten mee en scheurden weg. Een deel van de buit werd korte tijd later in het achtergelaten busje gevonden.

Dekmantel

Jarenlang wisten de daders uit handen van justitie te blijven, maar een undercover-operatie van de politie maakte daar een einde aan. Twee rechercheurs van de dienst ‘Werken onder dekmantel’ wisten bevriend te raken met de KLM medewerkers. Bij hen thuis werden sieradenzakjes gevonden van de gestolen diamanten en uit financieel onderzoek bleek dat ze grote bedragen op hun rekening kregen, die vermoedelijk van de verkoop van de briljanten kwamen. Ze kregen iedere een miljoen voor hun hulp.

Tapgesprek

In totaal zijn zeven verdachten vervolgd. Drie van de zeven werden in 2005 en 2006 ook al aangehouden, maar zijn toen niet verder vervolgd wegens onvoldoende bewijs. Het OM denkt nu wel voldoende te hebben om tot een veroordeling te komen. Dat komt uit de afgeschermde operatie, van observaties en tapgesprekken. Zo ontmoetten vier verdachten elkaar bij een bakkerij, negen jaar na de roof. Uit een afgeluisterd gesprek bleek dat er over de diamantroof werd gesproken. Bij een verdachte werd een spectrummeter gevonden, waarmee kan worden vastgesteld hoeveel karaats een diamant is.

De uitspraak staat gepland in het nieuwe jaar, op 28 januari 2019.

Zie ook:

Verdachten diamantroof op vrije voeten (UPDATE)

Verdachten diamantroof blijven vastzitten (UPDATE)

Hoofdverdachte diamantroof nu weer verdacht

Vier verdachten diamantroof nog vast

Arrestaties in onderzoek diamantroof Schiphol (UPDATE)