Hoge straffen voor gijzeling in zaak Golfslag

De rechtbank in Groningen heeft in de zaak Golfslag tegen zeventien verdachten meer dan zeventig jaar gevangenisstraf opgelegd. De verdachten zouden zijn betrokken bij onder meer gijzeling, poging tot moord en doodslag, diefstal met geweld en afpersing. Ze zouden onder meer oogsten van wietplantages hebben geroofd. Dat schrijft rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

De gijzeling vond plaats in een boerderij in Groningen. Daar zouden de hoofdverdachten met enkele medeverdachten vier personen hebben gegijzeld. Een van hen zou een wietkwekerij hebben leeggeroofd. Hij werd met een vriend vastgebonden en inelkaar geslagen.

Er werd voor hen 15.000 euro losgeld geëist, maar de slachtoffers wisten duidelijk te maken dat ze niet meer hadden dan 3.000. Ze kenden nog wel iemand die meer had. Dat was een ondernemer uit Groningen, die meerdere leningen had uitstaan bij verdachten in de zaak. Hij werd met zijn zoontje naar de boerderij gelokt, waar ook hij werd vastgebonden. Zijn vrouw wist 15.000 euro te verzamelen, waarna iedereen werd vrijgelaten.

Tegen de hoofdverdachte (36) is tien jaar cel geëist, hij werd tot negen jaar celstraf veroordeeld. Een 24-jarige man uit Winschoten kreeg acht jaar, tegen hem was drie jaar geëist. Twee broers uit Veendam (22 en 23) kregen negen en zes jaar, er was zes en vier jaar geëist. Volgens de rechtbank deden de eisen van het OM geen recht aan de ernst van de misdrijven.

Lees meer op Zittingszaal 14, weblog van Rob Zijlstra.