‘Strafontslag voor commissaris Ad Smit’

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit zal strafontslag krijgen omdat hij zich heeft schuldig gemaakt aan verduistering van politiegeld, zo meldt de NRC op basis van bronnen in opsporingskringen.

Gefêteerd

De politietop heeft sterke aanwijzingen dat Smit zich schuldig maakte aan verduistering. Hij zou jarenlang geregeld familieleden, vrienden en collega’s hebben gefêteerd op kosten van de politie. De NRC weet nu al dat Smit volgende week te horen krijgt dat hij wordt ontslagen.

Smit kan daar tegen bezwaar maken. Hij heeft tegen de krant in reactie gezegd dat hij ontslag niet zal accepteren omdat hem niets te verwijten is. Smit nog enkele jaren van zijn pensioengerechtigde leftijd verwijderd.

Ajax

De verdenking strekt zich uit over de jaren 2009-2014. Hij betaalde volgens de Rijksrecherche ‘structureel’ dure etentjes, kaartjes voor wedstrijden van Ajax en concertkaartjes met geld van de politie.

Smit wordt ook strafrechtelijk vervolgd. Er worden momenteel getuigen gehoord bij de rechter-commissaris.

Twee maanden geleden kreeg ook Frank Giltay, de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, strafontslag, wegens versiering van politiegeld. Het landelijk parket doet onderzoek naar politiecommissaris Peter van den E. uit Eindhoven. Deze zou commissie hebben opgestreken na afsluiten van contracten tussen bedrijven en de politie.

Zie ook:

Politie-chef Ad Smit: ik moest kopje kleiner

Politiecommissaris wordt strafrechtelijk vervolgd (UPDATE)

Politietop gratis naar voetbalwedstrijden