Strafrechtelijke onderzoeken naar twee politiemensen

Er zijn strafrechtelijke onderzoeken gestart naar twee medewerkers van de politie Oost-Nederland. De onderzoeken die tegen een man en een vrouw lopen staan volledig los van elkaar, zegt de politie. Ze werken in verschillende delen van de eenheid. Om welke strafbare feiten het gaat maakt de politie niet bekend.

Beide medewerkers worden verdacht van ernstig plichtsverzuim. Ze zijn buiten functie gesteld.

Na een oriënterend onderzoek door het team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een medewerkster in de eenheid. Zij wordt ervan verdacht dat ze een strafbaar feit heeft gepleegd. De politie vat dit op als ernstig plichtsverzuim. Daarom vindt er na strafrechtelijke onderzoek ook een disciplinair onderzoek plaats.

Ook tegen de buiten functie gestelde medewerker is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Hij werd op maandag 31 augustus op heterdaad aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. De medewerker zit nog vast voor verhoor. Ook na dit strafrechtelijke onderzoek start de politie een disciplinair onderzoek.

Zowel de strafrechtelijke als de disciplinaire onderzoeken worden uitgevoerd door het team VIK. Beide medewerkers hebben gedurende de onderzoeken geen toegang tot politiegebouwen en –systemen.