Strafzaak tegen verdachten groot speedlab Enschede van start

Maandag 23 september begint in de rechtbank in Almelo de strafzaak tegen vier mannen (31 t/m 56 jaar) die worden verdacht van betrokkenheid bij een groot amfetaminelab in Enschede. Het in werking zijnde drugslab werd op 7 maart 2019 gevonden op een industrieterreim aan de Binnenhaven.

Geen xtc maar speed

De politie vond een grote hoeveelheid harddrugs, met name speed en grondstoffen voor de bereiding daarvan. Eerder werd gemeld dat het om xtc zou gaan, maar dat bleek onjuist. Een 31-jarige man uit Enschede werd direct in het pand aangehouden. In de maanden daarna werden nog eens drie verdachten opgepakt. Het bedrijfspand van paardentrailer-ontwikkelaar TBD Composites werd op last van burgemeester Onno van Veldhuizen voor drie maanden gesloten.

Oudijzerhandelaar

RTV Oost meldde eerder dat de Enschedeër die tijdens de inval in het pand werd aangehouden, verklaarde dat hij niets met het lab te maken heeft. ‘Ik was daar op het terrein voor mijn werk als oudijzerhandelaar.’ Volgens zijn advocaat Janbart Kalk wist zijn cliënt niets van het drugslab en is hij er nooit binnen geweest. ‘Er is een ontzettend dik rapport van het NFI met allemaal dna-matches. Alleen geen match met mijn cliënt.’ Het eerdere verzoek van de advocaat om de Enschedeër voorlopig vrij te laten, werd door de rechtbank afgewezen.

Zes verdachten

In totaal heeft justitie zes verdachten in beeld voor betrokkenheid bij het amfetaminelab, waaronder een familielid van de Enschedeër. Vier van de zes (de twee Enschedeërs en twee mannen uit Norg en Breda) staan terecht, de andere twee mogen het eindproces in vrijheid afwachten.