Strafzaak verdachten crystal meth-lab Zuidlaren van start

Op dinsdag 16 april begint in de rechtbank in Assen het strafproces tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Zuidlaren. In het drugslab werd van januari 2018 tot 6 april 2018 speed en crystal meth geproduceerd. Een derde verdachte maakte in januari 2019 tijdens zijn voorarrest een einde aan zijn leven.

Harddrugs en wietkwekerij

Tijdens een inval op 6 april 2018 in een loods aan het Bolwerk in Zuidlaren vond de politie een drugslab waarin speed en crystal meth werd gemaakt. In het pand werden vaten met 2,9 kilo crystal meth gevonden. Ook werd een wietkwekerij met 300 planten en 10.000 stekjes aangetroffen.

Zes verdachten

In de loods werden drie mannen (34, 41 en 64) en drie vrouwen van 38 tot 63 jaar uit Groningen en Loppersum opgepakt. De 34-jarige man zonder vast adres en de drie vrouwen kwamen alweer snel vrij, maar een 64-jarige Emmenaar en een 41-jarige Vietnamees bleven vastzitten.

Recepten

De Emmenaar ontkende dat hij betrokken was bij de productie van de crystal meth. Over de wiet verklaarde de 64-jarige hoofdverdachte alleen dat hij de planten in de loods wel eens water gaf. In zijn huis in Emmen werden recepten voor het maken van chemische drugs gevonden, maar ook een chemische substantie. De man werd in 2001 ook al veroordeeld voor een drugsdelict.

Zelfmoord

Ondanks herhaalde verzoeken van zijn advocaat om de Emmenaar vrij te laten vanwege gezondheidsproblemen (suikerziekte, longziekte, posttraumatische stress-stoornis) bleef de hoofdverdachte vastzitten. In januari dit jaar maakte de man in zijn cel in de gevangenis in Zwolle een eind aan zijn leven.

De Vietnamees heeft tot nu toe geen verklaring willen afleggen. Hij staat evenals de 34-jarige man zonder vast adres op 16 april voor de rechter.