Strenge straffen in België

Seda Karabacak (32) uit Antwerpen is door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar cel. De vrouw wordt schuldig bevonden aan het opdracht geven van de moord op haar man Ahmet Karabacak in de Sleeckxstraat in Antwerpen (foto). De schutter, Emre Akbas, was de minnaar van de vrouw. Hij verdwijnt voor 25 jaar achter de tralies. 

Ahmet Karabacak kreeg op 20 april 2014 in zijn woning een kogel door zijn hoofd geschoten. Zijn vrouw Seda verbleef op dat moment met haar drie kinderen bij familie in Brussel. Toen ze ’s avonds thuis kwam, trof ze het lichaam van haar man aan.

Onbewogen

De politie ontdekte al snel dat de vrouw een buitenechtelijke relatie had met de 32-jarige Emre Akbas, die in een slagerij werkte. Afgeluisterde telefoongesprekken lieten horen dat de twee een relatie onderhielden en dat ze onbewogen over de dood van Ahmet spraken.

In augustus 2014 werden de twee aangehouden. Akbas bekende schuld, maar gaf aan in opdracht te hebben gehandeld van zijn minnares. Seda Karabacak ontkende iedere betrokkenheid.

Nederland

De moord op Ahmet Karabacak in Antwerpen toont enige gelijkenis met de zaak van Ernesto Pistone in Eindhoven. Pistone werd ook in opdracht van zijn vrouw vermoord. Ook hier was een minnaar betrokken. Die schoot Pistone niet zelf dood, maar schakelde daarvoor een huurmoordenaar in. Toos van V., de vrouw van Pistone, kreeg in hoger beroep achttien jaar cel. Dat is flink minder dan dertig jaar gevangenisstraf die Seda Karabacak in Antwerpen kreeg. De minnaar van Toos van V. kreeg zestien jaar. Dat is ook flink minder dan de 25 jaar die Emre Akbas in België heeft gekregen. Verschil is wel dat Akbas zelf heeft geschoten en Jeffrey E., de minnaar van Toos van V., niet.