Strengere controles Rotterdamse shishalounges

Rotterdam gaat de 43 shishalounges in de stad extra controleren. Waterpijpcafés waar veel mis is zullen sneller worden gesloten. Volgens burgemeester Aboutaleb zijn sommige shishalounges broeinesten van criminelen.

Aanleiding voor het strengere beleid zijn toenemende klachten over overlast door de waterpijpcafés. Dat er eind vorig jaar een aanslag werd gepleegd op shishalounge Villa Blanca aan de Schiedamseweg heeft zeker ook een rol gespeeld bij het besluit om extra controles uit te gaan voeren. Die aanslag vond plaats met een explosief. Niemand raakte gewond.
Villa Blanca is door burgemeester Aboutaleb permanent gesloten.

Douane

De strengere controles worden uitgevoerd door de gemeente, de politie, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarbij worden naar alle mogelijke wettelijke overtredingen gekeken.

Den Haag

Rotterdam is niet de enige plaats waar regelmatig incidenten met shishalounges zijn. In Den Haag werd in september vorig jaar een waterpijpcafé gesloten na en schietpartij. In dezelfde stad werd een tiener in een shishalounge doodgeschoten. Ook vonden er aanslagen op waterpijpcafés plaats elders in Nederland, bijvoorbeeld in Eindhoven en Culemborg.