Strijdbare El Chapito vertelt

Archivaldo Iván Guzmán Salazar (foto), kortweg El Chapito, leeft ergens ondergedoken, ver weg van de bewoonde wereld. Geen wonder, want hij is de zoon van El Chapo, de voormalige leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel. En er wordt volop op hem gejaagd. Des te opvallender dat een journalist hem kon interviewen. 

Criminoloog en Latijns-Amerikakenner Ernesto Rodríguez Amari won het vertrouwen van Guzmán Salazar en kreeg hem te spreken.

Ontvoerd

Ivan Guzmán werd in oktober 1983 geboren uit het huwelijk van El Chapo en diens derde vrouw. Volgens het Belgische tijdschrift Knack runt Ivan Guzmán het Sinaloa-kartel, nu zijn vader gedetineerd zit in de VS en is hij een van de meest gezochte drugsbaronnen ter wereld. Tot zo’n 2 jaar geleden was El Chapito volop actief op de sociale media (zie hieronder zijn twitteraccount), maar nadat hij in 2016 samen met zijn broer Alfredo en enkele anderen werd ontvoerd, leidt hij een grotendeels verborgen bestaan. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het feit dat de Amerikaanse DEA, Interpol en de Mexicaanse autoriteiten naarstig naar hem op zoek zijn.(Tekst loopt door onder de afbeelding.)

 


Interview

Knack publiceerde onlangs het exclusieve interview met El Chapito. Het gaat onder andere over zijn vader, de tv-serie El Chapo, zijn liefde voor leeuwen en de nadelen van een leven waarin je constant op je hoede moet zijn. El Chapito is niet lang van stof, maar toch geeft het interview een mooie schets van de zoon van El Chapo. Hieronder enkele citaten.

Heeft iemand zoals u ook maar een fractie van een gezinsleven? Hebt u een vriendin?

Guzmán Salazar: Ik heb een vriendin – tenminste, dat hoop ik toch. Ze is de dochter van verre familie. Ze woont in een andere Mexicaanse staat. Door de afstand en door de beschuldigingen van de overheid is het niet makkelijk om elkaar te zien. Bovendien heeft ze haar moeder op de hoogte gebracht van onze relatie, en dat maakt het allemaal nog veel lastiger. Haar moeder beschuldigt mij van mensenhandel, en heeft tegen haar dochter gezegd dat ik haar zal ontvoeren. Een vreselijk verwijt is dat. Ik ben tégen mensenhandel, ik ga helemaal niet akkoord met de manier waarop die vrouwen behandeld worden. Ik heb geprobeerd om haar moeder daarvan te overtuigen, maar het is me nog niet gelukt. Ik hou veel van mijn vriendin, en het maakt me kwaad dat ik ervan verdacht wordt haar ongelukkig te maken. Ik zou mensen van wie ik hou nooit iets aandoen.

In de serie El Chapo zien we hoe uw vader duizenden rode rozen uitstrooit over de lijkkist van uw broer, wanneer die naar zijn graf wordt gedragen. Heeft uw vader dat echt gedaan?

Guzmán Salazar: Mijn broer gaf graag rode rozen aan mensen, daar was hij om bekend. Toen hij stierf, hebben honderden dorpelingen rode rozen geschonken aan mijn vader. En ja, het klopt dat mijn vader alle andere rode rozen die er in de omgeving te vinden waren heeft gekocht om ze op het graf van mijn broer uit te strooien.

Het uitgebreide interview in Knack vindt u hier.