Stroom gestolen om bitcoins te maken

Er wordt niet alleen stroom gestolen om wietplantages te kunnen irrigeren en belichten. De rechtbank Rotterdam behandelt woensdagmiddag een zaak tegen twee broers die er van verdacht worden met gestolen stroom bitcoins te maken.

Mining

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen ervan geld te hebben witgewassen. Bitcoins zijn een digitaal betaalmiddel. Iedereen kan bitcoins maken (delven of mining) door computers codes te laten kraken. Op die manier wordt de hoeveelheid van het betaalmiddel wereldwijd gereguleerd. Speciale computers zijn daarvoor dag en nacht aan het rekenen. Maar die kosten veel stroom.

14.000 euro

Voorzover bekend is het de eerste keer in Nederland – en Europa – dat het stelen van stroom om daarmee bitcoins te maken aan de strafrechter wordt voorgelegd. De bitcoin-computers werden ontdekt in een wietkwekerij in de Kobelaan in Rotterdam in 2014. De eigenaar van dat pand, een van de twee broers, wordt ook vervolgd voor het kweken van de wiet en de diefstal van stroom. De al door de broers gedolven bitcoins waren destijds bijna 200.000 euro waard.

In 2013 waren de betrokken miningmachines gekocht voor zo’n 14.000 euro. Het OM heeft al aangekondigd het wederrechtelijk genoten voordeel van de broers te willen ontnemen.