Studenten geronseld voor drugslabs?

Criminelen zouden op grote schaal studenten scheikunde ronselen om ze te laten werken in laboratoria waar synthetische drugs worden gemaakt, aldus De Gelderlander. Hoe vaak dat voorkomt is helemaal niet duidelijk. Of de bewering waar is dus ook niet.

Burgemeester

De Gelderlander schrijft dat het voorkomt dat criminelen zich zelfs inschrijven voor bepaalde studies om zo makkelijker in contact te komen met studenten.

Bron van het verhaal is Arend van Hout, de burgemeester van Westervoort, en ook voorzitter van de stuurgroep “Samen Weerbaar”, een Gelders samenwerkingsverband van gemeenten, politie en Openbaar Ministerie, en andere overheidsdiensten. Van Hout zegt in de krant dat er:

bijna geen directeur van een school te vinden is die dat verschijnsel niet kent.

Campagne

Toch blijft de vraag in hoeverre het dan op een zorgwekkende schaal voorkomt.

Tegen De Gelderlander zei bestuurslid Anna Bleeck van de Nijmeegse scheikundestudievereniging Sigma dat ze geen studenten kent die wel eens benaderd zijn. De Nijmeegse Radbouduniversiteit zegt ook geen aanwijzingen te hebben dat studenten zijn benaderd door criminelen.

Hoe vaak het voorkomt is dus niet helder. Samen Weerbaar heeft een filmpje laten maken waarin studenten vertellen hoe ze benaderd zijn en in de criminele wereld zijn gerold.

Donderdag is met de provincie Gelderland overleg gevoerd over financiële middelen om een grote communicatiecampagne te starten om scholieren en studenten te adviseren niet op aanbiedingen van drugscriminelen in te gaan.