Succesvolle aanhoudingen en fataal ongeluk bij achtervolgingen door politie

De politie heeft beelden geplaatst van een achtervolging op de A2 bij Den Bosch, waarbij een aantal verdachten van een schietpartij snel aangehouden konden worden. Afgelopen dinsdag liep een beginnende achtervolging in Amsterdam slechter af. Een vluchtende motorrijder reed zich dood.

door Joost van der Wegen

Geschoten

Het zijn beelden die zijn geplaatst door de Landelijke eenheid van de politie. In de communicatie met de meldkamer in Oost-Brabant, wordt aangegeven dat er geschoten zou zijn in Vught, tussen partijen. Er gaat een beschrijving van een betrokken auto en van het kenteken uit naar de politie-eenheden in de buurt.

Slip

Na de auto ontdekt te hebben – die met een voorgeschreven snelheid op de snelweg rijdt – besluiten agenten een verdere achtervolging te voorkomen, en laten zij de auto gecontroleerd in een slip komen. Dit gebeurt nadat de verdachten eerst zijn gestopt na een stopsignaal vanuit de politiewagen, waarna ze er toch weer vandoor gaan.

Nadat ze tegen de vangrail zijn gebotst en tot stilstand komen, kunnen de inzittenden van de verdachte auto worden ingerekend. Ze lijken niet gewond te zijn geraakt.

Onduidelijk is wanneer de achtervolging plaatsvond, en of de verdachten daadwerkelijk de daders van de schietpartij waren.

Motorrijder

Afgelopen dinsdagavond kwam er in Amsterdam Zuid-Oost een 20-jarige motorrijder om het leven, nadat een politieauto achter hem aanging, omdat hij ‘de aandacht trok wegens een mogelijke verkeersovertreding’. De politie geeft op Instagram aan dat ze vanwege de hoge snelheid van de motor besloot ‘geen verdere achtervolging in te zetten’.

De verkeersongevallendienst van de politie doet onderzoek naar het incident.