“Sultan” opgepakt in Londen

Op verzoek van de Drug Enforcement Administration (DEA) en de openbaar aanklager in Manhattan (Southern District of New York) is vrijdagochtend in Londen Muhammad Asif Hafeez (58), alias “Sultan” aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel. Medeverdachten zijn leden van de Akasha-familie uit Nairobi.

Tonnen

Hafeez wordt verdacht van handel en productie van heroïne, methafetamine en grondstoffen voor productie van meth. De Verenigde Staten hebben Engeland om uitlevering gevraagd. Volgens de DEA is “Sultan” schuldig aan verschepen van tonnen aan heroïne naar de Verenigde Staten, in samenwerking met andere wereldwijd opererende organisaties.

Efedrine

De routes liepen onder meer via Kenya en Mozambique, naar London en New York. Dat zou zijn gebeurd van 2013. In Mozambique wilde Sultan volgens de Amerikanen een laboratorium voor meth-productie inrichten. Dat ging niet door omdat Britse autoriteiten 18 tons of efedrine in beslag lieten nemen in een fabriek in Solapur, India.

Akasha’s

Medeverdachten in de zaak van heroïne import naar de VS zijn Baktash Akasha Abdalla, Ibrahim Akasha Abdalla, Gulam Hussein, en Vijaygiri Anandgiri Goswam. Baktash Akasha Abdalla wordt gezien als hoofd van het vanuit Nairobi opererende syndicaat.

Een telg van de Akasha-familie werd in 2000 in de Bloedstraat op de Amsterdamse Wallen geliquideerd. De dader is nooit gevonden.

In oktober 2014 leverde Ibrahim Akasha Abdalla een sample van een kilo heroïne aan criminele infiltranten die voor de DEA werkten. In november 2014 leverde hij nog eens 98 kilo. De Akasha’s werden eind 2014 Kenia aangehouden. Ze staan inmiddels in New York voor de rechter.