Superrijken verbergen 17 biljoen

Een groep van zeer rijke mensen heeft samen ter waarde van ruim 17 biljoen euro aan vermogen verborgen in belastingparadijzen. Dat blijkt uit een studie van de organisatie Tax Justice Network. Dat bedrag is ruwweg de omvang van het Bruto Nationaal Product van de Verenigde Staten en dat Japan samen. Een onderzoeker stelt dat het gaat om een behoudende schatting, de totale geldsom die voor de belastingdiensten van de wereld verborgen blijft bedraagt misschien wel ruim 26 biljoen euro.

Tax Justice Network gebruikte voor het onderzoek cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en allerlei data van afzonderlijke landen. De onderzoeksleider ziet goed nieuws in de cijfers: ‘De wereld heeft zojuist een gigantische stapel met geld ontdekt. Geld dat gebruikt kan worden om enkele van onze meest urgente problemen aan te pakken.’

De onderzoekers wijzen erop dat de zwarte geldstromen niet worden begeleid door schimmige bankjes maar door de allergrootste financiële reuzen zoals UBS, Credit Suisse en Goldman Sachs. 

De 17 miljoen euro is in handen van minder dan 10 miljoen particulieren wereldwijd. Minder dan 100.000 mensen bezitten zwart vermogen ter waarde van ruim 8 biljoen euro.

Veel vermogende particulieren met zwart geld wonen in ontwikkelingslanden, ook vaak landen met grote schulden. De onderzoekers schrijven dat wanneer dit illegale vermogen van inwoners van die landen mee zou worden geteld deze landen juist als geldlenende landen moeten worden gezien.

{youtube}AWRyczygx6Q{/youtube}

Lees meer