Suri-Change looft beloning uit voor oplossing explosiecampagne

Het door het Openbaar Ministerie verdachte bedrijf Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste weken is getroffen door een serie van explosies van zwaar vuurwerk, zegt dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie zich richt op onregelmatigheden bij het melden van financiële transacties en fraude en witwassen. Het bedrijf biedt een beloning uit aan de oplossing van de zaak. Dat schrijft het bedrijf op de eigen website. Het bedrijf benadrukt dat de beschuldigingen over betrokkenheid bij misdrijven ‘ongegrond zijn’ en dat er volledige medewerking wordt gegeven aan het onderzoek van de politie. Suri-Change heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de daders.

Zestig miljoen

Suri-Change zegt dat er door het bedrijf jaarlijks ter waarde van circa zestig miljoen euro wordt gewisseld, met name van en naar Suriname. Het bedrijf zegt zich te houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving en wijst erop dat het onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank.

Er zitten enkele personen uit de Surinaams-Hindoestaanse familie M. vast, onder wie zoons van de eigenaar van het bedrijf.

Het bedrijf zegt dat de verdenkingen betrekking hebben op tekortkomingen in het tijdig melden van financiële transacties aan de Financial Intelligence Unit (FIU). ‘Het OM beweert dat ongeveer 900 transacties in de afgelopen vijf jaar te laat zijn gemeld.’ Dat is een klein deel van de ruim 250.000 transacties die het bedrijf zegt jaarlijks te doen.

Suri-Change stelt dat zo’n vijftig procent van de vermeende te late meldingen wel op tijd zijn gemeld. Het bedrijf zegt voor de te late meldingen ‘goede redenen’ te hebben gegeven aan het OM. ‘Tijdens een rechtszitting in april 2023 heeft Suri-Change de situatie omtrent de FIU-meldingen kunnen verduidelijken en corrigeren.’

Vastgoed

De directeur van Suri-Change is ook verdacht van witwassen en fraude bij vastgoedinvesteringen.

Hij heeft met eigen middelen en leningen geïnvesteerd in vastgoed, aldus Suri-Change. Er zijn wel leningen bij Suri-Change genomen en gebruikt voor de financiering van het vastgoed en ook zijn er hypotheken afgesloten voor de financieringen. Maar de verdenking dat er panden voor een bedrag van 25 miljoen euro zijn gefinancierd met cash geld dat onder meer uit drugshandel komt is onjuist, zegt het bedrijf.

Zie ook:

Waarom ligt de money transfer-bank Suri-Change onder vuur? (UPDATE)