‘Surinaamse topambtenaar ontslagen om “vermist” coketransport’

Het hoofd van de Luchtvaartdienst in Suriname, is vrijdag met onmiddellijke ingang ontheven uit zijn functie. Volgens De Ware Tijd houdt dit direct verband met de verdwijning van een tweemotorig Piper PA 31-325 Navajo-vliegtuig op 12 oktober.

Zorg en Hoop

Dat vliegtuig verbrak drie minuten na het opstijgen radiocontact met de luchtverkeersleiding en is sindsdien spoorloos verdwenen. De kist vertrok van vliegveld Zorg en Hoop, dat kleine (en binnenlandse) luchtvaart verwerkt. De Ware Tijd heeft van bronnen vernomen dat het toestel vermoedelijk een lading cocaïne vervoerde.

De autoriteiten hebben officieel nog geen kwalificatie gegeven aan het onderzoek dat sinds vorig weekeinde gaande is. De minister van Justitie heeft wel bevestigd dat er een onderzoek loopt.

Curaçao

Als eindbestemming was oorspronkelijk Curaçao opgegeven. Vermoedelijk waren er twee personen aan boord. Contact tussen Suriname en buitenlandse luchtverkeersdiensten bracht aan het licht dat het vliegtuig niet in Curaçao is aangekomen. Formeel is het vliegtuig daarom als “vermist” aangemerkt. Er zijn geen aanwijzingen dat het toestel is verongelukt.

Het voorlopig onderzoek stuitte op enkele onregelmatigheden. Zo zou het hoofd van de Luchtvaartdienst Faizel Baarn niet onmiddellijk volgens de geldende procedures hebben gerapporteerd en alarm hebben geslagen.