Surinaamse delinquenten niet vervolgd

Nederland neemt geen verdere strafrechtelijke stappen tegen negen Surinaamse mannen die verdacht of veroordeeld waren in Suriname voor een ernstig misdrijf. Het televisieprogramma van Peter de Vries maakte er vorig jaar melding van dat er zich in Nederland Surinaamse ‘criminelen’  schuilhouden, onder hen drie moordenaars. Minister Opstelten van Justitie legt nu uit waarom Nederland het er in de meeste gevallen bij laat zitten.

December vorig jaar liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Suriname had gevraagd twee personen in Nederland te vervolgen. Daaronder was Nolty W. die vorige zomer werd aangehouden door de Amsterdamse politie. 

In negen gevallen heeft Suriname laten weten dat er geen strafrechtelijke stappen meer worden verwacht van Nederland. Minister Opstelten heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten waarom deze personen nu met rust worden gelaten.

Van drie personen is in Suriname het strafdossier (deels) verloren gegaan bij de brand van 2001 in het Kantongerecht in Paramaribo. Deze mannen waren in Suriname veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk vier, vijf en zes jaar.

Vier personen worden door Suriname niet langer als verdachte aangemerkt.

En in het geval van twee anderen, die waren veroordeeld voor moord en doodslag, is er sprake van verjaring van het recht op executie van de straf: hierbij gaat het om twee mensen die zijn veroordeeld in 1994. De ene persoon is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Ten tijde van de ontvluchting was de reststraf nog ruim één jaar. De andere persoon is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De resterende straf bedroeg twee jaren en vier maanden. 

Zie alle eerdere berichten over de kwestie.