Suriname houdt op Nederlands verzoek liquidatieverdachten aan (UPDATE3)

De Surinaamse politie zegt dat afgelopen zondag het arrestatieteam drie mannen heeft aangehouden die door de Nederlandse justitie van onder meer moord worden verdacht. De Nederlandse politie rekent hen tot de groep van Ridouan Taghi. Een van hen is veroordeeld voor de moordaanslag in 2015 op Peter R…

Liquidatie

Het gaat om de verdenking van moord en deelname aan een criminele organisatie, feiten die buiten Suriname zijn gepleegd. De verdachten zijn de 30-jarige Alejandro P., de 43-jarige Mao R. en de 39-jarige Mario R. (zijn in Suriname gegeven leeftijd van 41 jaar komt niet overeen met informatie van de Nederlandse politie). De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit.

Alejandro P. was voortvluchtig. Hij kreeg van de Amsterdamse rechtbank 14 jaar cel voor medeplegen van de aanslag op Peter R. in 2015.

De twee andere verdachten rekent de politie tot de groep rond de voortvluchtige Ridouan Taghi. Mario “Piet” R. werd in februari 2016 aangehouden in het 26Koper-onderzoek op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie die moorden pleegde en het voorhanden hebben van een Glock en munitie die in zijn woning werden gevonden. Mario R. hoorde volgens de politie vroeger, net als andere 26Koper-verdachten, bij de groep “Bad Boys” uit Nieuwegein, een groep criminele en overlastgevende jongeren. R. heeft een strafblad met feiten over geweldpleging, diefstal en drugs- en wapenbezit.

Hij werd niet voor de rechter gebracht in de 26Koper-zaak. Zijn broer Mao R. evenmin. Andere verdachten uit dat onderzoek kregen tot 14,5 jaar cel voor voorbereidingen van liquidaties en het verbergen van een wapenvoorraad en snelle auto’s.

Volgens de Surinaamse politie zijn de drie uitgeweken naar Suriname om uit handen van de Nederlandse justitie te kunnen blijven. Een van de verdachten heeft bij zijn aanhouding bekend in Suriname te zijn ondergedoken omdat hij wordt gezocht door de Nederlandse justitie voor zijn betrokkenheid bij een liquidatie. Om welke liquidatie of liquidaties het precies gaat is nog niet duidelijk.

Uitlevering

De Nederlandse justitie heeft door middel van een rechtshulpverzoek om de aanhouding en uitlevering van de verdachten gevraagd. Het proces voor de uitlevering is in gang gezet.

De drie verbleven op verschillende adressen in Suriname. Twee van de verdachten hadden een vuurwapen met bijbehorende munitie bij zich toen zij werden aangehouden. De verdachte Mao R. had ook een hoeveelheid hasj van iets meer dan 30 kilo in zijn bezit. De drugs en de vuurwapens met munitie zijn in beslag genomen.